26.6.12

Tagasi rajal (läbi kivide ja käbide).

Peale Rakvere Ööjooksu ei teinud ma nädal aega millimeetritki sporti. Tervis oli endiselt kehvakene nädala alguses (ikka see kriipiv ja sügelev kurk) ning nädalalõpp möödus Rabarockil lõõgastudes. Samuti igaõhtused doosid futboliidi raviks:) Põnev aeg on, põnev! Aga eelmisest nädalast jälle üritan, kui vähegi võimalik, treeningprogrammi jälgida.

ESMASPÄEV - 10 km 6:00 tempoga. Jooksin Vana-Tartu maanteel. Alguses läksin küll liiga kiiresti kohalt, kuid iga kilomeetriga kohendasin tempot (Endomondo Audio Coach loeb iga kilomeetri aega kõrva sisse)ja lõppkokkuvõttes tuli keskmiseks kilomeetri ajaks 5:50 ja trenni kestvus tunni asemel 58 minutit ja 20 sekundit. Pulss 145 on minu arust päris hea ja võib rahul olla. Tee oli kohati väga täis mingisuguseid väikeseid lendavaid olendeid, neist üks maandus täpselt silmas. Järgmisel korral kui sinna jooksma minek, siis tuleb kindlasti prillid ette panna. Õnnestus näha ka ühte vägevat lennukit, mis just startis lennuväljalt. Olin just tagasi jõudmas auto juurde, mis oli pargitud Vana-Tartu maantee algusesse, kui see hiiglaslik olend kohutava müraga pea kohale ilmus metsatuka tagant. Võrreldes väiksemate lennukitega oli see oluliselt madalamal ja liikumiskiirus kõvasti aeglasem. Kohati tekkis tunne, et see end küll kõrgemale vedada ei suuda:) Aga minema ta läks. Head reisi! (Minu jaoks on lendamine üks äärmiselt ebameeldiv asi).

TEISIPÄEV - plaan nägi ette, et tuleb teha soojendus (tegin 7 min sörki),seejärel  4X1 min kiiresti + 4X30 sek kiiresti (1 minutiliste pausidega), ja lõdvestus (taas 7 min sörki). Kokku jooksu kestvus 20 minutit. Läbitud distants 3,72 kilomeetrit. Kohutav tuul oli sel päeval Filtri teel. Kuigi üks ots kulges natukene allamäge, siis tagasi joosta oli kergem, kuna minnes kohutav vastutuul. Päris viltuses asendis tuli joosta:) Aga muidu oli täitsa mõnus.

NELJAPÄEV 10 km sörki. Kodust minema, Lillepi pargi juures tagasipööre ja tehtud:) Aega läks 1:09:20, mis teeb kilomeetri ajaks 6:56. Keskmine pulss 132. Huvitav on see, et Samsung Hope Relay rakendus mõõtis distantsiks 10,5 km. Mõnus vaikne ilma pingutuseta kulgemine oli, jälgisin hoolega pulssi.

PÜHAPÄEV - taas sörkjooks. Endomondo järgi 18,86 km (6:46 km, aeg kokku 2:07:41, keskmine pulss 137.), Samsung Hope  jälle rohkem 19,5 km. Hunt temaga, peaasi, et saan neilt raha välja joosta:) Hetkel küll palju ei ole, aga 23€ on ka midagigi. Jooksin Keldrimäelt Maarjamäele, sealt mööda vana tuntud ringrada Piritale ja sealt mööd mere äärt tagasi. 


Täna öösel jäi kurk jälle ülivalusaks. Mingi viirus vist, sest kaks kolleegi kurtsid sama jama. Seega jäi tänane 13 km sörk ära. Kahju. Aga ilmselt õige otsus. Katsetan erinevate meetoditega, et kõri pehmemaks saada. Tahaks ikka terveks ka kunagi saada, kolmas nädal vist juba kiratsen. 


Jalgpall ja Jaanipäev pole õnneks suurt põntsu kehakaalule pannud, 79-80 vahel stabiilselt. Plaan suvekuudega 2-3 kg kindlasti veel kaotada.

9.6.12

Rakvere Ööjooks.

Enne kui Ööjooksuni jõuan, panen kirja vahepealsed tegevused.
Eelmisel pühapäeval käisin tegin väikese sörgi koduukse eest alustades, selline 40 minutiline sutsakas, kuus ja pool kilomeetrit, pulss 137 keskmiselt, kilomeetri aeg 6:13.

Esmaspäeval võtsin end kokku ja panin paberile uue maratonitrenni kava. Kellele huvi pakub, siis läbi väikese vaeva näeb seda nüüdsest blogi esilehel päris all. No ja selgus, et peakski kohe kava järgi samal päeval alustama. Ja nii läksingi Järve Treviseradadele tiirutama, et 130 pulsiga jooks ära teha. 7,85 kilomeetrit kokku, aega läks 51:54. Pulss tuli tegelikult 131 ja keskmine kilomeetri aeg 6:37.

Kolmapäeva hommikul ärkasin valusa ja kriipiva kurguga ja tööle jalutades astusin apteegist läbi, et mingisuguseid imemistablette leevendusks saada. Neljapäeval oli juba pisut parem, kuid eile hommikul oli jälle kurk valusam. Samuti oli kätel kogu aeg jahe. Mingi vimm jälle sees. Pole ka ime, ilmad on kohutavad ja viirused liiguvad segamatult ringi. Seega oli trennidel kriips peal ja Ööjooksule minek väikese kahtluse all. Aga kohale ma läksin ja stardis olin.

Rahvast oli kõvasti, kui kõrv ei petnud, siis räägiti midagi kaheksast tuhandest osalejast. Ainuke asi mis häiris, oli see, et kõik distantsid ja distsipliinid startisid samal ajal ja samast kohast. Ehk siis peale stardipauku (mis tehnilistel põhjustel hilines ja paukus 12 sekundit peale seda kui jooks algas:)) asusid osad eesolijad jooksmise asemel kõndima. Seega ei tulnud esimesel kilomeetril jooksmisest suurt midagi välja. Pidi hoolega vaatama, et kuhugi või kellegi otsa ei jookse ja inimeste vahel laveerima. Eks ma muidugi olen ise ka süüdi, et ei läinud pool tundi varem starti. Aga mulle ei meeldi seal seista ja passida:). Esimene kilomeeter 6:18. Oli väike plaan, et üritan viie minuti kanti kilomeetreid joosta vähemalt pool maad ja siis vaatan, mis edasi saab. Sõltub siis mis enesetunne on. Teine 4:58, kolmas 5:02, nii et igati kenasti. Siis jõudsin oma klassiõele järgi, kellega järgmised kolm kilomeetrit juttu ajasime ja koos jooksime (4:59, 5:02 ja 5:20). Esimeses joogipunktis aga läksid meie teed lahku, sest tempo oli mulle natuke aeglane ja ma ei peatunud ka joomiseks. Väikese sutsaka vett valasin hoopealt mütsi sisse ja paar lonksu suhu ka. Endal oli nimelt vöökotiga kaks väikest pudelit spordijooki kaasas. Edasi jooksin koos kolme härrasmehega mitu head kilomeetrit, vist kuni 12 km, kus oli joogi- ja geelipunkt. Seal jäid kaks neist maha. Ise unustasin enda geelid kotti, mille hoidlasse andsin ja võtsin hoo pealt ühe tundmatu looma naha, see oli paks ja vastiku maitsega:) Suurt midagi kätte ei saanud ja kleepus hammaste külge ja kurgulakke. Kilomeetrite ajad olid 5:02, 4:59, 5:09 ja 4:55. Kümne kilomeetri vaheaeg 51:45. Siis veel 5:02 ja 5:01. 12 kilomeetrit olin läbinud ajaga 1:01:48. Sealt edasi jätkasin koos selle ühe härrasmehega, kes boksipeatusesse ei keeranud. Tema mure oli selles, et tal polnud kella (küsis 10 km peal aega) ja kippus liiga kiiresti jooksma, kohati läks eest ära, siis sain jälle kätte, aga mingi 4-5 km enne lõppu läks eest ära pikalt. Samas etteruttavalt olgu öeldud, et finišeeris ehk napid 150 meetrit eespool, ehk siis tuli selg ees jõudsasti vastu.  Vahepeal pakkus jooksmisel suurt abi ka üks rohelises särgis härra, kelle kätte saime, kes meist kohe maha jäi, kuid umbes kilomeetri pärast sappa võttis aga lõpuks meist kõigist kolmest ikkagi esimesena lõpetas.
Järgnevad kilomeetrid möödusid ses mõttes hästi, et tõstsime tempot ja sai paljudest mööda joostud - 4:53, 4:41; 4:54, 4:45, 4:39, 4:48, 4:56, 4:46 ja 4:40. Oligi 21 kilomeetrit täis ja viimased allesjäänud meetrid finišijooneni võtsid veel 28 sekundit. Ei saa salata, et selline lõpp tõmbas päris hingeldama. Lõin finišis kella lukku, kuid kuna viimased 3-4 kilomeetrit oli juba ilm hämar, siis ma täpset aega ei teadnud. Ja ma ei tahtnudki veel vaadata, sest väsimus oli peal. Teadsin küll, et aeg on hea üsna. Tõin pakihoiust koti ära, jalutasin finišisse tagasi. Nägin just lõpetanud klassiõde taas (1:51.XX) ja siis alles vaatasin ka oma aega. 1:45:17. Pole paha vist üldse. Tuleb tunnistada, et parim poolmaraton üldse:) Ja teine pool vist pisut kiirem kui esimene, ei viitsi praegu arvutama hakata. Pulss 170/187. Oli igati tore jooks, rahvast ka poolmaratonil meeldivalt palju, nii et ei tekkinud selliseid tühjasid kohti rajal. Pidevalt inimeste vahel. Linnas elas ka publik vahvasti kaasa. Järgmisel aastal uuesti!


- selle aasta jooksukilometraaž seni 603.

1.6.12

Mis tehtud, mis teoksil.

Eile oli selles mõttes tähtis päev, et kasutasin ära viimast soodsamat võimalust ja registreerisin end Tallinna Maratonile. Seega 9. september kell 9:00 tuleb stardis olla! Eesmärk teadagi milline, alistada see müstiline nelja tunni piir, mis seni kahel katsel ebaõnnestunud.

Vahepeal olen mõned hästi kerged trennid ka teinud. Möödunud nädala teisipäeval ja kolmapäeval käisin rattaga sõitmas.Distantsid vastavalt 21 ja 10 kilomeetrit. Sellised vaiksed kulgemised, et maratonist kangeid lihaseid teistmoodi pehmendada ja liigutada ning valmistada tagumik ette Rattaralliks, millest eelmises postituses juba juttu oli. Minu meelest õnnestusid mõlemad eesmärgid päris hästi.

Sel nädalal käisin kaks korda jooksmas. Teisipäeval Järve terviserajal, tegin seal neli ringi, mis on kokku 6,65 km. Tempo selline natuke kiirem kui sörk minu jaoks - 6:07 kilomeeter, igal ringil kaks suuremat tõusu ka sees, pulss 150. Kolmapäeval sörkisin niisama koduukse eest alustades 31 minutit ja 46 sekundit. Distantsiks mõõtis Endomondo keskkond 4,88 km aga samal päeval aktiveeritud Samsung Hope (kogusin 1€:) heategevuseks) 5,15 km. Nii et väike vahe tuleb sisse. Pulss sel korral keskmiselt 135 (6:31 km).

Aga ega nüüd polegi muud, kui on vaja mingisugune kava leida, mis aitaks maratoni läbida soovitud tempos. Siis veel isik, kes treeniks selle järgi:)

Suvisesse kavasse mahuvad veel juba nimetatud Rakvere Ööjooks, Pühajärve jooks, Kõrvemaa triatlon (suure-suure küsimärgiga, kuna ujumisoskus pehmelt öeldes kehvapoolne), Keila poolmaraton ja Ülemiste järvejooks.