28.10.12

43

TEISIPÄEV

Kuidagi on kujunenud nii, et teisipäeviti on alati trennipäev. Vähemalt kõik oktoobri teisipäevad on olnud ja proovin ka järgmise nädala kirja saada. Öösel olid Lõuna-Eestis esimesed öökülmad, Võrus koguni -4. Pealinnas õnneks oli umbes samapalju plusskraade. Õhtul kell kaheksa jõudsin taas Järve terviseradadele. Klapid kõrva ja "Rahva Oma Kaitse" taustaks tiksuma. Nii on hea ja lõbus joosta, ennegi proovitud. (Eriti hea on pühapäeviti pikkadel jooksudel, kui alustada kell 11 ja tiksuda kolm tundi) Tegin kolm ringi, mis teeb kokku 7,1 kilomeetrit. Aega läks 39:14, seega keskmine kilomeetri aeg 5:32 ja keskmine pulss 153.

NELJAPÄEV.
Täna oli siis see päev, mil tuli esimene sutsakas lund sel hooajal. Õnneks olid kahjud veel minimaalsed ja midagi maha ei jäänud. Samas järgmised paar päeva lubab taas halba ilma. Ebameeldiv. Aga pole halba ilma heata - iga mööduv päev toob kevade lähemale:)
Õhtul tulin töölt koju, panin lambatükid ahju, sauna järgu ja läksin jooksma. Vahepeal ikka kippus paranoia ka peale tulema, et kas maja juba ikka hakkab maha põlema või mis. Kuigi saun on ühtelugu "üksi" järel ja ootab, millal trennist kojujõudja sisse hüppab. Ahi küll tavaliselt üksi ei toimeta, aga tegin kõik selleks, et kärssamaminekut vältida. Loomulikult ei olnud midagi juhtunud, kuid teinekord enam nii ei tee, muidu kogu aeg jooksu ajal mõõted ahjus. Ja tuli takus. Kokku sai joostud 6,97 kilomeetrit ajaga 38:05, mis teeb ühe kilomeetri ajaks keskmiselt 5:28. Pulssi ei oska öelda, sest nii jaheda ilmaga vöö jälle vigurdas vahepeal. Sooja oli kolm kraadi.

REEDE
Hommikul ärgates oli kõik halvasti. Maa valge, tugev tuul, libedus. Hakkab see jama pihta.

Nädalavahetusel trenni ei jõudnud.

22.10.12

Mõõdukalt-mõõdukalt.

TEISIPÄEV
Õhtune graafik oli väga kiire:) Vaja oli joosta ja siis jõuda sõpradega jalgpalli vaatama kaheksaks.Meie võit lõpuks. Aga läbi häda ja hädiselt. Erinevalt meie staarblogijast mulle see mäng meeldib ja vaatamine raisatud ajana ei tundu.
Panin siis koduukse eest ajama vaikselt kell pool seitse, Herne ja Magasini tänav, siis pikemalt Tehnikat. Väike-Ameerika, Koidu jne-jne:) Kokku silkasin läbi 8,9 km ajaga 50:06 (5:38 km). Keskmiseks pulsiks näitas tehnika 147.

NELJAPÄEV
Õhtul veerand tundi enne kaheksat olin Järve terviseraja parklas ja pistsin kohe punuma. Tegin kuus lühikest ringi, mis tähendab, et seal vahepealse lagendiku ees keerasin tagasi ja sinna tõusudele-laskumistele jälle ei läinud. Kokku tuli täpselt 9,0 kilomeetrit, aeg 54:13 (6:01 km), pulss 146. Vihm oli oma töö teinud ja oli paar-kolm porisemat kohta. Pirita ilmselt oli lausmülgas ja Harku poolmülgas:) Ega varsti tuleb vist talvised tossud välja otsida. Need ju veekindlad, suurema mustriga ja poris jooksmiseks oluliselt paremad.

PÜHAPÄEV
Kerges pärastlõunases uduvihmas alanud jooks viis läbi kesklinna mere äärde, sealt Pirita Selveri juurest üles Lasnamäele ja läbi selle koju tagasi. Kokku tuli 16,69 kilomeetrit, millele kulus aega 1:38:14. Keskmiseks kilomeetri ajaks tuli 5:53 ja pulsiks 152. Alguses oli natukene nagu raske, aga mida edasi, seda paremaks enesetunne läks. Jooksjaid oli päris palju näha sel päeval.

16.10.12

Nädal 41.

Nädal jälle möödunud ning panen siis oma tegemised kirja ka siia.

TEISIPÄEV
Hommikul ajas laps kell 7 üles ja kuna tööle on vaja minna üheksaks, siis otsustasin hommikul hoopis kerge sörgi teha, et õhtu selle arvelt vaba hoida:) Ühesõnaga oli asi nii, et kell 07:47 hakkasin aga jooksma ja suundusin Kadrioru pargi poole. Erinevalt tavapärastest kellaaegadest, mil ma muidu seal käin, oli park peaaegu inimtühi. Sirgel Russalka juurde jooksis väike hiir üle tee, saba püsti seljas. Pirita teel oli põnev jälgida ummikut. Nii kaugele, kui silm seletas Pirita suunal, oli katkematu autoderivi, mis küll liikus, kuid mitte oluliselt kiiremini jooksutempost, nagu tagasi pöörates selgus. Tunnen kohe kaasa neile inimestele, kes peavad seda igapäevaselt läbi elama. Kuna aega oli poole üheksani vaid, siis läbitud distants tuli tagasihoidlikud 6,36 km ajaga 39:02 (6:08 km). Peale paari esimest kilomeetrit tulid silmad ka lahti ja ei olnud väga hull see varajane trenn. 

KOLMAPÄEV
Kuna õhtul ketsipaelad pisut sügelesid, siis läksin kella kaheksaks Piritale, et seal üks tiir joosta. Oli juba pime ja rahvast oli väga vähe. Välja arvatud jaaniussid, keda teiselpool jõge oli päris palju. Täpsemal vaatlusel osutusid need orienteerujateks, lambid otsa ees ja kaardid käes. Oli vist mingi kolmapäevak.
Ammu pole selliseid suuri tõuse jooksnud ja need võtsid ikka päris ähkima. Häiris see, et Pirita rada oli väga porine, mõnes kohas ikka päris mülgas. Selles mõttes on mulle Järve rada kõige rohkem meeltmööda, et seal on reeglina hea kuiv pinnas. Ringile kulus 45:30, distants 7,33 kilomeetrit (6:12 km). Iseenesest väga mõnus kerge jooks, muusika kõrvas.

PÜHAPÄEV
Kell 10:45 tundus olevat parajalt ilus ilm, et pisike sörk teha. Rada viis läbi Kadrioru Lauluväljaku kõrvalt/tagant üles, siis mööda kergliiklusteed Maarjamäele alla, väike tiir seal majade vahel ja Pirita teed pidi tagasi koju läbi Kadrioru pargi. Kell 11 hommikul oli veel pargis rohi hallast valge, seal, kuhu päike veel ei ulatunud. Talv ei ole kahjuks enam kaugel. Samas päikesel veel pisut võimu on, sest oli tuntav vahe, kas joosta valguses või varjus. Kokku läbisin 10,93 kilomeetrit, aega kulus 1:04:43 (5:55 km).

Õhtul tekkis päevakavasse tunnine auk ja mõtlesin, et miks mitte natukene rattaga sõita. Mõeldud ja tehtud. Suund Järve terviserajale, seal neli tiiru ja koju tagasi. Distantsiks 20,08 kilomeetrit, ajakulu 57:55 (20,8 km/h keskmine). Rattapuhastamiseni kahjuks veel ei jõudnud, ketile vaid õli pisut. Aga ehk saab veelgi sõitma enne lund. Nädalavahetusel igatahes saaks seda veel teha. Tööpäeva lõpus paraku mitte, kuna pime on. Selle matkaga jõudis sel aastal läbitud kilometraaž rattal ...neljasajani..., mis on ikka täielik nali. Järgmisel aastal paremini ja rohkem! Aprilliks on plaan minna kaheks nädalaks soojale saarele. Ratas rentida ja joosta. Treeninglaager:)

Üldiselt võib nädalaga rahul olla. Mingit treenimise plaani pole, aga kolmel päeval ikka jõudis liigutama. Saab hakkama.

7.10.12

Tartu Sügisjooks 10 km. 2012

Eile toimus üle hulga aja taas Tartus Sügisjooks ning oli suurepärane võimalus sellest osa võtta. Ja päris üle mitme aasta jooksin kümmet kilomeetrit aja peale. Ausalt öeldes ei meenugi, millal seda viimati sai tehtud. Seniste jooksude põhjal võis arvata, et jõukohane oleks aeg 47 minuti kandis ja selle mõttega sai ka rajale mindud. Neli ja pool kilomeetri kohta oli algne plaan ja algus oli vägagi ilus - 4:30; 4:25; 4:27; 4:29 ja 4 :26. 5 kilomeetri aeg 22:17,5 ja kolmveerand tundi võimalik. Aga sellega see ilus osa ka lõppes:) Poolel maal oli toss väljas. Jalgades nagu jõudu oli, aga keha ei tulnud järgi. Pistma hakkas pisut paremas küljes ja hingata ei olnud midagi. Ahmid nagu kala kuival. Ega polnudki midagi teha ja tuli hoogu alla lasta. Teise poole jooksin oluliselt aeglasemalt. Ajad kilomeetritel vastavalt 4:46; 4:48; 4:49; 4:50 ja viimane 4:53. Kokku tuli aeg 46:25 ja 139 koht 885 lõpetaja hulgas. Kohaga olen väga rahul, ajaga ka tegelikult.
Aga mis sai selgeks? Selleks, et sellise kiire (minu jaoks) tempoga joosta, tuleb seda ka harjutada:) Sel aastal olid ju maratoni silmas pidades "kiired" jooksud tempoga 5:00 enamuses mul, mitte kiiremini. Ja 4:30 on tegelikult ikka teine tubakas. Nüüd plaaningi natukene kiirust tõsta, et saaks ikkagi 45 minutiga ka kunagi taas 10 kilomeetrit ära joosta. Kunagi polnud see mingi probleem ilma igasuguse trennita:) Olid ajad.

Lõpuni umbes 3 kilomeetrit veel...

5.10.12

1000.

Just selline number sai eile Nõmmel täis. Olen selle aasta algusest joostes läbinud 1000 kilomeetrit.
Trenn ise oli selline kerge jooks 6:15 tempos (5,93 km). Noh et homseks Tartu Sügisjooksuks oleks jalg natukene jooksuvalmis ka. Ega peale seda Pirita Sügisjooksu olengi vaid kolm korda sörkimas käinud. Enne eilset veel teisipäeval järvel 4,72 km ajaga 29:06 ja nädal tagasi neljapäeval ka Järvel - 6,25 km (6:02 tempo). Vahepeal õnnestus mingi mõnus kõhuviirus kah hankida. Kestis tervelt 5 päeva, aga mõjus kehakaalule hästi. Eile õhtul peale sörkimist kaalusin 78,7 kg.
Pühapäevasele Paide-Türi jooksule otsustasin mitte minna ja seoses sellega on kalender selleks aastaks tühi spordiürituste koha pealt.

- jätkuvalt müüa suusasaapad :)