12.9.10

Maraton - TEHTUD! :)

Eile sai siis läbitud minu elu esimene maraton :) Praegu arvan, et mitte viimane.
Kõige rohkem kartsin varajast starti ja ärkamist, no ei ole antud seda annet, et enne üheksat hommikul üldse tõusta tahaks, saati siis puhkepäeval. Seetõttu ajasin end juba eelneval nädalal seitsme ajal voodist välja igal hommikul ja õhtul varem magama - aklimatiseerumiseks. Lõpuks oli nii, et laupäeva õhtul kell üheksa õhtul läksin magama ja mitte rohkem kui 10-15 minuti möödudes magasin juba. Ja rahulikult hommikul kuueni välja. Siis äratus, kõht putru täis, spordijooki peale ja viskasin veel end pooleks tunniks külili :) Uus äratus kell 07:15, pakkisin asjad, riietusin ja kell 8 asusin stardi poole teele. Jalgsi. Maad pole rohkem kui 20 minutit jalutamist. Teel märkasin juba kahte oranži seljakotiga tegelast samas suunas liikuvat ja Draamateatri juurde jõudes oli juba päris palju rahvast liikvel. Pool energiabatooni pool tundi enne starti, Borjom'i vesi, lahtiriietumine, koti ära andmine, kuhu tekkis juba arvestatav järjekord, 10 mi enne starti geel sisse, vesi peale, tualet ja starti minek. Kerge sörk enne ja mõned venitused.
Stardis otsisin üles 4:00 numbriga mehikese ja otsustasin, et vähemalt esimese ringi jooksen neil sabas.
START!
Rahvast päris palju ja esimene kilomeeter möödub üsna rahulikult - 6:12 (pulss 142), edasi jälgin 20-40 meetrit eespool jooksvat tempopoissi ja lasen samas rütmis edasi 5:30 - 5:45 vahemikus. 10 kilomeetri vaheaeg 56:53, vahepeal käib tempomeister võsas põiega hullamas. Jääb maha, kuid jookseb jälle mööda ja jätkab tiksumist. Teel tagasi linna poole jõuame neile umbes viiese pundiga järgi ja viimased 6-7 km esimesest ringist jookseme kõik koos. Tempo on mõnus, aetakse juttu, visatakse nalja, minu pulss püsib kenasti 159-161 vahel. Poolmaratoni ajaks näitab kell 1:58:58. Järgmine kilomeeter 5:31, siis järsku 5:15 ja 5:27, pulss 166 stabiilselt ja otsustan Kadrioru kandis mitte enam nendega kaasa joosta, kuna tempo pole selline 5:40, mida ise tahaks. (Lõpuks jõuab tempomeister vist 5-6 minutit enne 4 tundi kohale) Jätkan üksi, vahepeal mööduvad mõned, osad tulevad selg ees vastu. Enesetunne veel täitsa hea. Kilomeeter 5:48, siis 5:42. Siis hakkab järsku raske, järgmine kilomeeter koos joogiga 6:00, kõnnin mõned meetrid, siis ei märka kilomeetrimärki ja järgmised kaks kilomeetrit on aeg 12 min täpselt. Jalad hakkavad väsima, põlved on tuimad, samuti puusad, lihased tühjad. Kulgen edasi. On juba selge, et nelja tunniga lõpetada ei õnnestu. 30 kilomeeter 5:54 (30km vaheaeg 2.50:51), siis 6:02, 6:11, 6:34. Enam alla kuue minuti ei õnnestu kuidagi saada. Tahtejõud liigutab vaid, nelja tunni ajale isegi ei mõtle - jõuaks vaid joostes lõpuni :) Kilomeetrid mööduvad vaevaliselt, venivad. Jälgin publikut raja ääres, ergutatakse, reguleeritakse liiklust. Keegi küsib turvamehe käest, kaua see jama kestab. Neljakümnes kilomeeter, koos joogipunktiga - aeg juba 7:03. Kolmas punkt, kus joomise ajal ka mõned meetrid juba jalutan. Kaks kilomeetrit on veel jäänud, ränkraske tõus Paksu Margareta juures, munakivitee, Balti jaam:) 6:21 on 41 kilomeetri läbimise aeg, viimane kilomeeter 6:26, ja siis veel need 195 meetrit. 1:10 kulub sel hetkel nende läbimiseks. Finiš! teadustaja hõikab nime, rahvas plaksutab. Tõstsin vist isegi käed üles :) Tuju on hea, füüsiliselt polegi väga läbi, vaid jalad on ära. Üks meesterahvas istub finišialas, joob spordijooki ja oksendab kõik välja. Ja siis veel kolm korda. Küsin, kas arsti vaja, ütleb, et ei ole. Kohe hakkavat parem.

Aeg lõpuks 4:08:32, netoaeg 21 sekundi võrra kiirem. Keksmine tempo kilomeetri kohta 5:53. Energiakulu 4343 kcal. Keskmine pulss 162, maksimaalne 171.
Igas punktis jõin, tarvitasin rajal ära 4 geeli.
Täna on põlved üsna kanged ja parema põlve tagant mingi kõõlus või värk. Eile juba jäid õhtul. Samas miski kuskilt ei hõõrunud. Ei ühtegi villi.

Ei oskagi öelda, kas natukene aeglasem algtempo oleks taganud parema lõpuaja? PIgem arvan, et mitte. Aga see vahepealne kiirendamine peale teise ringi algust mõjus küll halvasti. Aga tehtud ta sai. Pole põhjust mitte rahul olla :)

4 comments:

  1. Palju õnne eduka maratoni läbimise puhul! Kui kõik hästi läheb, loodan ise ka järgmine aasta nii kaugele jõuda :D

    ReplyDelete
  2. Kas sellega sai blogi pidamine ka läbi?

    ReplyDelete
  3. maitiagi. siis võib ju ratta- ja suusajuttu ka lisada. vist.

    ReplyDelete
  4. Tubli, nii tubli!
    Mul muuseas keskmine pulss tuli 154 ja energaikulu kõigest 2899 kcal.

    ReplyDelete