30.4.19

Märts on juba ammu ju läbi!



Nii on, aga alati on maru raske kirjutada headest asjadest, mis juba läbi on. Eriti kui midagi sama head lähiajal ees ootamas ei ole.

Aga siiski nüüd asjast. Loomulikult ma käisin taaskord varajast suve Kanaari saartel nautimas. Seekord siis Tenerifel ja märtsi teine pool.

Nagu viimastel aastatel tavaks saanud, siis lendas Norwegian Helsingist ja sinna sai laevaga. Nimelt Eestist ju otsene liinilend puudub ning kohalike reisukorraldajate hinnad on sellised, et kaheks nädalaks minnes tuleb omapäi samu asju ostes ca 800 - 900 eurot odavam pere peale.

Kuna Tenerifele sattusin viiendat korda, kuigi vahepeal oli kaheaastane paus Gran Canaria kasuks, siis oleks nagu maale suvilasse taas läinud. Sain lennujaamast auto, sõitsin ilma igasugu abivahenditeta sutsti seekordse majutuskoha parklasse ja puhkamine võis alata.

Kohe järgmisel päeval tõin ratta omale sealt kust ikka  Tavalise odavaima voki, et pisut ringi sõita ja sadulas kena ilma nautida.

Värskendava joogi peatus kaupluse ees


Kokku sai 13 päeval seda tehtud. Kuigi rada on ikka kohati üsna raske ja siledat maad pigem võimatu leida, on rattasõit sealkandis puhas nauding. Eriti sellistes väikestes kogustes, mitte üle kahe tunni päevas.


Selle korra kiireim ja kõrgeim
Üles ja alla

Juba sealsamas Playa de las Americase kõrval läheb kohe üsna järsuks teisel pool kiirteed ja mõne kilomeetri kaugusel ookeanist leiad juba end ligi 250 meetri kõrgusel merepinnast. Näiteks sellest kohast, kus allolev pilt tehtud on, oli kõrgus 241 meetrit ja 1,2 kilomeetrit mööda teed allpoole oli kõrgus 88 meetrit. Seega 1,2 kilomeetriga sai tõusta 153 meetrit ülespoole.

Allpool Tenerife suurim kuurort.
 Päris mitu korda sai sõidetud mööda ühte teed ühest golfirajast mööda, eespool paistmas selline pilt.
Vägagi tuttav rada ja vaatepilt.

See on sealkandis mu lemmikrada, tee on lai, liiklust on vähe, ning tõus on enam-vähem talutava nurgaga :) Alla tulles saab jällegi päris hea hoo sisse, kuna kurve on vähe. Pildi peal on üsna raske aru saada sellest nurgast, aga igal juhul on tee ääres olev bussipeatus miskipärast viltu ehitatud.

Kerge kaldega tee

Sama teed pidi edasi üle kiirtee minnes, satub aga mingile kitsale teele, mis üles mägedesse viib. Seal läheb jälle tõusunurk juba selliseks, et hing ripub paelaga kaelas. Kui hoolikalt allolevat pilti suurendada, siis näeb vasakul pool sellist kividest müüri, mille juurde välja matkasin, kõrgus seal 418 meetrit.
Müüri taga väike maja.

Rattaga on võõral maal, kui teed (liiklus) vähegi kannatavad, vägagi mõnus ümbrust avastada. Näeb selliseid kohti, kuhu muidu ilmselt ei satuks.

Lihtsalt üks ülekäigurada Adeje (vist) külakeses.

Lisaks väikestele rattaga matkamistele sai tehtud ka üheksa hommikust sörgiotsa. Hästi lühikesed ja kerged, veel enne homikusöökigi. Ahjaa, Tenerife üks suurim vaatamisväärsus on kahtlemata El Teide vulkaan. Reeglina katab selle tippu talviti ka valge lumemüts, kuid sel talvel ei olnud seda veel olnud. Seega oli üsna vahva näha, et ühel hommikul sörkides selgus, et üleval mäetipud valged. Vajab suurendamist oluliselt see pilt, sest mööda sõiduteed on sinna mäe juurde üle 45 kilomeetri:)

Kaugel-kaugel El Teide valge tipp
Järgmise pildi tegemiseks sõitsin muidugi autoga kohale, aga nägin teel ka päris mitut uljast ratturit veel üles sõitmas. Mul tekkis tõsine mure nende pärast sest kusagil 1 500- 2 000 meetri peal oli paks udu ja kerge vihm, kuna sõit käis pilvede sees. Nähtavus oli autoaknast kohati vaid 10-20 meetrit, sooja 6-8 kraadi. Aga ju nad ellu jäid :) 

El Teide, Tenereife kaubamärk nr 1.

Märts numbrites:

100+ km kõndimist
1 km ujumist + reisil ookeanis ja basseinis suplemine
41 km jooksu
472 km ratast
14 päeva jutti sõin grillitud sardiine :)

Väike stiilinäide Kanaari dieedist:







No comments:

Post a Comment