20.1.14

Suusahooaeg on alanud!


Nii see on, pea kaheaastase vaheaja järel olen suusad taas alla pannud. Viimati suusatasin 2012 aasta märtsikuus Tallinna Maratonil (ulmelise tulemusega sõit minu jaoks:)).

Aga enne kui suusarajad valmis said ja lund veel vähem oli kui praegu, sattusin veel kahel korral sörkima.

Teisipäeval jooksin 6,56 kilomeetrit ajaga 46:12 (7:03): Temperatuur oli  -8'C ja sadas lund.
Neljapäev läbisin 7,53 kilomeetrit, aega läks 54:42 (6:52). Ilm oli kraadi võrra "soojem":  -7'C ning lumesadu.
Jooksjaid ikka jääb tänavatel veel silma, kui ise ka väljas käia.

Laupäeval aga olid suusarajad Sakus valmis ning sõitsin sinna kohale. Uisusuusad alla ja teele. Ring on seal küll vaid 1 km pikk, kuid see-eest on põhi nii korralik, et ei lõhu suuska ja isegi klassikajälg on sees. Eks iga algus on raske. Kuna tehnika on olematu ja paus pikk, siis hakkab ikka alguses igalt poolt valus:). Vasakul jalal liuglemine on väga vaevaline ja tasakaal kipub kaduma. Lisaks ei libisenud ka suusk muidugi. Külma oli -11 kraadi ning all oli -2 kuni -8 parafiin. Aga selliseks esimeseks ukerdamiseks on see rada hea küll. Rahvast ei ole väga palju ja tõsiseid suusahunte õnneks liigub vähe. Kokku tegin kuusteist tiiru ehk siis 16 kilomeetrit. Aega läks sellele 1:14:38 (12,9 km/h).

Pühapäeva pealelõunal võtsin jälle ette reisi Sakku, seekord koos klassikalise tehnika suuskadega. Endal muidugi igasugune tehnika puudub ning liikumis"kiirus" veel madalam kui teiste suuskadega. Ilm oli kraadi võrra jahedam ja seekord tegin 13 kilomeetrit. Ega esimese korraga ei saa ju end ära väsitada liialt:). Aega näitas kell 1:11:49 (10,9 km/h). Vahetasin nii pulsivööl kui kellal mõlemal patareid ära ja pulssi näitas 145/176, mis võib isegi tõele vastata. Ainuke positiivne asi oli see, et mõned liiguvad veel aeglasemalt ja kohmakamalt edasi:)

Mõlema stiili suusasaapad on nüüd uued. Eks selle aastase suusapausi põhjustaski osaliselt eelmistest saabastest saadud trauma:) Vabatehnika omades hakkas kaheksandal ringil suurtel varvastel külm, kuid siis läks nagu natuke paremaks tagasi või jalad harjusid. Hiljem kodus dušši all oli aga tunda küll, et jahe on olnud, selline surin tekkis sisse. Klassikasaabas on juba visuaalselt paksem ja sellega oli jahedustunne väiksem. Aga midagi pole teha, verevarustus on nõrk sõrmedes ja varvastes ja need lähevad vähegi jahedama ilmaga külmaks. Suusapüksid on väga head - jalgadel külm ei hakanud. Loomulikult paksud kindad käes ja buff abiks, lisaks prillid ees. Seega peale nina ja varvaste mujal külmavaevusi ei olnud. Saapad iseenesest ei hakanud kumbki külgedelt pitsitama, ehk siis ei olnud nii kitsa liistuga, kui vahepealsed, mis selle piina põhjustas.

Väike plaan oli nädalavahetusel Kõrvemaa Maratonil osaleda ühel ringil treeningu mõttes, kuid hetkel tundub, et lumeolud ei soosi seda.

No comments:

Post a Comment