12.5.14

SEB 32. Tartu Jooksumaraton.


Sissejuhatuseks olgu öeldud, et tegu ei ole mitte maratonidistantsiga, vaid raja pikkuseks peaks olema 23,4 kilomeetrit. Täna finišiprotokolli sirvides jäi silma, et osaluskordi kokku 15 sellenimelisel üritusel, oleks pidanud uhke medali või märgi saama:) Aga noh, kuna eile seda ei teadnud, siis jäi see välja võtmata. Mitte et sellega midagi erilist ka teha oleks, peale sahtlipõhja poetamise.

Mis siis sellele jooksule eelnes? Teisipäeval Riias NIN-i kontsert, kolmapäeval kudemine tööl. Neljapäeva õhtul kerge jooks (6,55 km; 38:59). No ja siis muidugi reede hommikul ärkasin nohu ja kergelt paistes mandlitega. Sama jama ka laupäeva hommikul.

Pühapäeva hommikul oli natukene parem, kuid nohu oli jätkuvalt ja kurk veidi kibe. Aga mis siis ikka, tuli end starti vedada. Ilm oli kehvapoolne: +10'C, üsna korralik tuul ja vahelduv pilvisus. Valik oli selge - pika riidega jooks. Kohe kui soojemad riided maha ajasin, hakkas külm muidugi:) Õnneks ei pidanud üle 5 minuti stardikoridoris ootama, seal katsid ka inimesed tuule ära. Plaan oli võtta rahulikult, kuid mitte lasta tempot alla 5:30 kilomeetri kohta. Esimesed kolm kilomeetrit näpud külmetasid, siis läks paremaks. Aga igas joogipunktis hakkas jällegi sellel käel jah, mis joogitopsi hoidis. Ei olnud minu ilm. Paljud jooksid pikkade riietega, nägin ka mõnda, kes suisa kinnastega.

Ega jooksu kohta midagi erilist kirjutada polegi. Kordagi ei olnud rasket hetke, pidevalt oli tunne, et saaks natukene kiiremini joosta. Kui võimalik oli, siis hoidsin mõne inimese selja taha, kui tempo aeglaseks muutus, läksin edasi. Rada oli mõnus, pori eriti ei olnud, mõned lombid vajasid ringiga möödumist. Taaskord märkasin, et tõusudel jooksevad ümbritsevad inimesed aeglasemalt, mis on hea tunne. Tõus on ju jooksu võlu!:) Poolmaratoni aeg oli 1:51:47 ja läbisin omaarust distantsi üsna ühtlases tempos. Igas punktis võtsin pool topsikest spordijooki.

Tõrva kah meepotti. Täpselt kilomeeter enne lõppu hakkas minu ees paarikümne meetri kaugusel üks meesterahvas kõikuma, üks mees ja naine aitasid ta metsa alla pikali. Oli näost täiesti valge. Hakkasime siis kiiresti finiši poole jooksma ja kiirabi hõikama, mõnekümne sekundi pärast oli õnneks teade edasi antud. Loodetavasti ei ole sel inimesel midagi rasket sellele järgnenud ja tegu oli hetkelise nõrkusega...
Igasugune isu lõpuspurti teha läks muidugi kaduma, lasin täpselt sama hooga edasi.
Reibas jooksja 100 meetrit enne finišit. (Pildi autor Merikene, avaldatud omaniku loata:))

Aeg 2 tundi, 3 minutit ja 16 sekundit (keskmiselt 5:18 kilomeeter). Stardinumber 965, koht finišis 965. Tehke järgi või makskem kinni:) Lõpuaja said 1848 jooksjat. Keskmine pulss 162, maksimaalne 187.

4 comments:

  1. Anonymous12/5/14 15:44

    Tere
    Kirjutan väikese loo valulikust kurgust.
    Viimasel 2 aastal on mul külmal ajal jooksmas või suusatamas käies, iga 2-3 nädala tagant olnud parajad probleemid valuliku kurgu ja nohu ... ja nagu ikka edasi läheb. Kusagilt juhtusin lugema sellisest tootest - GLISTER™ piparmündimaitseline suuves i- et lisaks kõikidel hammastele ja igemetele headest omadustest, saab sellega tõhusalt ravida ka valuliku kurku. Googeldasin ja leidisn infot, kes kiitis ja kes kirjutas, et puhas jama. Läks aega mööda ja ostsin, selle toote ka omale ja siis ikka sihipäraseks kasutamiseks ja see kurguravi jutt oli juba ununenud. Nüüd tagantjärele analüüsides, olles seda kasutanud alates selle aasta veebruarist, ei ole mitte mingeid probleem valuliku kurguga. Kui on tekkinud ka päeval tunne, et kurgus on mingi karedus, siis olen õhtul hambaid sellega loputades ka natuke kurku kuristanud ja hommikul ei ole märkigi valulikust kurgust. Julgen soovitada seda vahendit, minupuhul on osutunud see efektiivseks mareki@hotmail.com

    ReplyDelete
  2. Anonymous14/5/14 09:44

    Valik oli selge - pika riidega jooks.

    Tegelikult oli ideaalne lühikese vormi ilm-vaata sportfotost stiilinäited järele-mida eespool ollakse seda lühem vorm.
    Ehk nagu ütlevad klassikud-energia peaks kuluma liikumisele, mitte higistamisele.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ma ei olnud ka eriti eespool:) ja kordagi ei olnud palav. isegi natukene mitte.

      Delete
  3. Haaa, stardi- ja finishinumber on küll väga stiilne kombo!
    Lisaks stiilsele finisheerumisele võtan sihiks veel sinu keskmise min/km.

    Kui ma sinust 10min hiljem kohale lohisesin, siis oli seal vahetult enne lõppu veel neid langenuid. Õudne :(

    Aga igati tubli sooritus. Naeratusest ja püstitest kätest võib järeldada, et oleks saanud tempot veidi veel kiiremaks pigistada :P

    ReplyDelete