22.2.11

Kuidas ma Tartu Maratonil käisin.

Pühapäeva hommikul Tartus ärgates oli selge, et mina suuski kaasa ei võta. Läbi internet uuritud temperatuur oli Otepääl -24 kraadi. Kuna pakkusin teistele transporditeenust, siis sõitsime kenasti kohale. Kell 09:00 oli Otepää alumises parklas (Tartu poolt sisse sõites) temperatuur täpselt -27'C!!! Samasugune temperatuur oli ka 40 minutit enne starti, kui lahkusime autost. Päike paistis ja õnneks oli vähemalt tuulevaikne. Stardi hetkeks siiski temperatuur alanes ja oli vast mingisugused - 21. Rahvas pani suuskadel ajama, mõned hilinejad tilkusid veel 10 minutit startida. Hea oli vaadata, et enamus olid end kenasti külma vastu kaitsnud. Lonkisin autosse tagasi (ca 1,5 km) ja selle ajaga hakkasid põsesarnad ja nina päris korralikult külmetama:) Käisin vahepeal Tartus, vaatasin televiisorist maratoni ülekannet, nägin võitjad ära. Siis panin sauna kütte ja läksin Elvasse. Jõudsin kohale pisut enne kolme, külma oli siis -13'C. Mõned minutid peale kolme lõpetasid paarisrakendis kaks tuttavat, kellest üks on padutreenija ja teine pole enam kaks nädalat suitsetanud, kuid on see eest alla saja kilomeetri enne maratoni "treeninud" :)
Olin päris hästi riides, kuid ei saa salata, et varvastel hakkas ka siis külm. Spetsiaalsed suusasokid, nende peal veel villased sokid ja siis üsna korralikud avarad core-tex talvesaapad. Pean tunnistama, et mul ei ole seni veel kordagi kahju olnud, et startimisest loobusin. Sain oma külmadoosi Alutagusel kätte ja sellest enama talumine oleks juba puhas enesepiinamine minu jaoks. Niigi on suusatamine väga raske, ja kui kraadid alla -10 kukuvad, siis juba üsna talumatu ja vabatahtlikult ma välja sellise ilmaga ei tahaks küll minna.Kokku ei saanud 6000-st pikale maale registreerinust tulemust kirja 1390 inimest.
Tahaks kirjutada ka ühest idioodist. Nimelt Elvas oli parkimine tasuline ja üks tüdruk müüs pileteid. Temast sõitis mööda üks Toyota TomCruiser ja end täissöönud pekinägu näitas tüdrukule "tutkit" vasaku käega läbi suletud akna ja irvitas midagi oma samalaadsele kaassõitjale näkku. Ja suundus parkima seda 5€ maksmata. Kust sellised olendid tulevad??? Loodus ikka mängib vingerpussi.
Nagu on kuulda olnud, siis keegi olulisi külmakahjustusi saanud ei ole maratonil, mille üle on ainult hea meel. Loodan, et järgmisel aastal on temperatuur inimlikum ja saab ise ka raja jälle läbida.
Tahe suusatama minna puudub jätkuvalt. Nädala lõpus peaks soojemaks minema, ehk siis lähen teen veel mõne tiiru.

No comments:

Post a Comment