5.3.12

Suusahooaeg on veelkord lõppenud! :)

Esmaspäeval sai algust tehtud sihipäraste jooksutreeningutega. Eesmärk läbida 20. mai Riia Maraton. Kuna lühikeste lõikude jooksmiseks ei ole veel ilmasid, siis käisin Tallinna Spordihallis. Tegin algatuseks 600m sörki ja siis 6X800m ca 4:20 ajaga ning lõpetuseks veel 600m sörki lõdvestuseks. Keskmine pulss 144 ja aeg 36:18. Peale seda käisin jõusaalist korra läbi ja tegin seal mõned harjutused kõhulihastele ja kätele. Esimest seetõttu, et seal vohab pekk ja noh, kellele siis ei meeldiks suured biitsepsid:) Oli mõnus trenn. Koos sörkidega keskmine kilomeetri kiirus 6:03. Läbitud distants 6 km.
Teisipäevane kava nägi ette 130 pulsisagedusega kulgemist. Naeltega Asicsid jalga ja igatahes - ajama. Ring kujunes küll 5 min pikemaks, kui oleks vaja olnud, aga see on selline pisiasi. Pulss tuligi ilusasti 130/139 ning distantsiks kujunes 4,5 km ajaga 35:09. Keskmine kilomeetri kiirus 7:49 :) 
Kolmapäeval oli vaba päev ja noh igavusest teeb inimene igasuguseid lolluseid - panin end Tallinna Suusamaratoni 21 km distantsile kirja.
Neljapäeval oli vaja joosta 2X20 min umbes maratonitempos ja seal vahel 5 minutit hinge tõmmata. Alustasin Russalka kandist ja suundusin Pirita poole. 20 minutiga jõudsin TOP-i taha, mere äärde. Kuna Lillepi pargi juures olev Pirita tee äärne kõnnitee oli juba jää ja lumevaba, siis tagasi läksin merele lähemalt, kuna naeltega pole asfaldil liiga hea joosta. Oli vaja äärtest pehmemat pinnast otsida. Trenn kestiski kokku täpselt 40 minutit ja selle ajaga läbisin 6,88 km, keskmine kilomeetri aeg 5:49, mis on natuke madalam, kui oleks tahtnud, aga ei midagi hullu. Pulss keskmiselt 156, mida ei ole ka just vähe. Aga alguse asi, ehk läheb paremaks.
Reedel jälle sörki 130 pulsiga. Seekord keerasin naelad alt ära ja peab ütlema, et ikka oli pidamine väga hea sulalumel ja asfaldil ka kohe hea joosta. Oleks tavalise tossuga sel päeval välja läinud, siis oleks ilmselt peale esimest poolt kilomeetrit jalad läbimärjad olnud. Nüüd aga olid need mõnusalt soojad ja kuivad. Aega kulus 31:55 ja distantsiks 4,25 km, keskmine aeg 7:30 kilomeetri kohta.
Pühapäeval läksin siis jälle Kõrvemaale nagu nädal tagasi. Kuigi kava nägi ette 16-19 km jooksu, siis otsustasin, et hooaja teine viimane suusaots sobib ka seda asendama:) Ilm oli suusatamise jaoks imeilus. Paar kraadi külma, pilvitu taevas ja särav päike. Ja rada oli hea kiire. Kohe tuntavalt kiirem, kui nädal tagasi, sest laskumiste lõpus olevad kurvid tuli oluliselt kiirema hoo pealt võtta. Liiga libeda raja tõttu oli üks laskumine välja jäetud ja distantsi pikkuseks reklaamiti välja 20,5 kilomeetrit. Ronisin stardis jälle enam-vähem grupi keskele ja hakkasime aga hagu andma. Hea oli sõita, kuna suures piires oli rada nädalatagusest sõidust meeles. Esimesed kaks tõusu olid nagu ikka puhtalt üles jalutamised, aga peale seda sai juba täitsa sõitma hakata. Taskus oli kaks geeli ka, mis ma mõlemas joogipunktis ka kenasti ära kasutasin. Tempost kah. Kui läbida jäi viimased kümme kilomeetrit ning läbitud seega 10,5 km, siis oli rajal oldud vaid 37:57 ning lõpuajaks sain 1:16:03, mis teeb keskmiseks kiiruseks16,2 km/h. Pole nii pikka maad kunagi sellise tempoga läbinud:) Ja kuigi distants oli poolteist kilomeetrit pikem, kui nädal tagasi, siis oli aeg umbes 6 minutit parem. Õnnestus 231 lõpetaja hulgas 87 koht hõivata - jälle esisajas:) Oleks kogu aeg selline ilm ja sellised rajaolud, siis hakkaks või suusatamisest lugu pidama:) Aga nüüd selleks talveks pakin küll suusad ära. Kokku kogunes suuskadel 213 kilomeetrit, neist 90 klassikat (Tartu Piinamaraton ja Alutaguse üks ring ja üks trenn). Nii imelik, kui see ka pole, tundub uisku isegi mõnusam nüüd sõita. Aga üldiselt on veel müüa kaks paari Salomoni suusasaapaid! :)

6 comments:

  1. On alles tuulelipp - lubab, et hooaeg läbi ja siis muudab meelt :). Aga noh mees annab sõna, mees võtab sõna :)


    Aga jooksukava osas tahaks jubedalt vastu vaielda, et pole hea kava aga kuidas sa vaidled kui see proffide poolt kokku pandud :)

    ReplyDelete
  2. sa võid ju vaielda, aga see on sutsu targemate poolt kokku pandud...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sellepärast ma ei vaidlegi :)

      Delete
    2. Anonymous8/3/12 19:58

      No võib ju olla targemate, aga 4,5 km 130 pulsiga on üsna mõttetu ju? Madala pulsiga peaks ikka pikemalt jooksma, et sellest kasu oleks midagi

      Delete
    3. no ma ei tea. pole küll asjatundja, aga iga päev ei saa ju kõrge pulsiga ka joosta.

      Delete
  3. ega sinna palju aega enam ole, varsti ise ka Riias :P

    ReplyDelete