20.9.10

Tartu Mudamaraton

Eile sai käidud Lõuna-Eesti metsades matkamas.
Kuna oli arvata, et maratonijooksu järgselt ja ilma harjutamata pole pikale maale mõtet minna, siis saigi end 40 km peale kirja pandud. Takka järgi tarkusena sai tehtud väga õige valik.
Võtsin plaani läbida seekordne sõit väga rahulikult, hea sõbra Pelle Svenssoni (nimi muudetud), kes ei ole just liiga heade sportlike tulemustega seni neliküritusetel silma paistnud, poolt pakutavas tempos. Kuna ta startis minust kaks stardigruppi eespool (ma ise päris viimasest!), siis oli mõte selline, et püüan ta kinni mõne kilomeetriga ja siis sõidame rahulikult koos ja viimase kahe kilomeetriga teen talle minutiga pähe :)

Päev ise algas üsna varakult - kell 06:15 äratus, asjad kotti, võileivad ka ja siis rongi peale. Väntasin Ülemistele - kell 06:59 väljus rong Tartusse. Keerasin end kohe rongis pikali ja magasin veel tunnikese. Rong pidi Tartusse jõudma kell 09:59 ja Vanemiuse parklast buss väljuma kell 10:15. Rong muidugi hilines 5 minutit, kuid kuna Pelle oli nagunii juba Vanemuise alumises praklas, siis ma ei pabistanud, et buss minema sõidab. Pealegi pole need seal kunagi õnneks täpse väljumisega hiilanud. Samas rongis üks tüdrukt tegi küll närvilise kõne sõbrannale, kes ka bussi väljumiskohas oli ja palus bussi kinni hoida vajadusel. Lisaks väntas veel üks mees rongijaamast alla linna. Tegelikkuses oli aega maa ja ilm, enne kui Otepää poole buss minema lõpuks hakkas.

Otepääle jõudsime ligi tund ja kolmveerand enne starti. Koht on väga kenaks tehtud, uus staadionihoone ja maha pandud kena sinine jooksurada. Otsustasime kohe Pellega, et paneme rattad joonele. Tegime nö. 100 meetri sprinti. Stardis jäin kohe maha, kuskil 80 m peal jõudsin kõrvale ja lõpus möödusin. Kuigi pärast rada vaadates selgus, et lõpp oli tegelikult natuke eespool, nii et me võisime sel hetkel ka päris kõrvuti olla:) Pelle tegi seepeale ettepaneku 100 m joosta. Mõeldud - tehtud!
Tõele au andes olid mul siis teksad jalas ja tennised mingi jope seljas. Seega jäin stardis kohe maha. 30 meetri järel võtsin kõrvale, 50 meetri peal oli juba paar meetrit edu ja 70 meetri peal hakkasin käed üleval ja selg ees juba jooksma. Minu võit!!! Pelle, kes oli eelmisel päeval ka kuskil sünnipäeval natuke hundijalavett pruukinud heitis pikali ja arvas, et tal on nüüd natuke paha olla. Õnneks peale ühe spordijoogi joomist ja tunnikest pikutamist oli ta täitsa terve.

Stardis oli rahvast juba palju ja minu selja taha jäi startima napid 100 inimest ehk. Peale stardipauku läks kõigepeale 1:45 aega, enne kui stardikanga alt läbi sai. Hoidsin silmad hoolega lahti ja vaevu-vaevu lähenesime esimesele tõusule. rada oli juba alguses nagu porimülgas ja oli selge, et ega mujal see parem olla ei saa. Esimene tõus sai juba loomulikult kõndides võtta, sest nii palju rahvast oli ees, et sõita nagunii poleks saanud seal teiste kõndijate vahel. Lihtsalt ei oleks mahtunud. Esimest viit kilomeetrit "sõitsin" 28:13, tempo seega 5:38 kilomeetri kohta. Nagu kerge jooks noh :) Hoidsin silmad hoolikalt lahti, et Pellet leida, lasin vahepeal vaikselt vilet, ajasime kaassõitjatega pisut juttu ja jalutasime tihtipeale rattaid käekõrval. Poolel maal ei olnud teda ikka veel leidnud. Nüüd sai juba vabamalt kohati sõita suurtematel teedel ja tempot tõsta. Kaheksa kilomeetrit enne lõppu arvasin, et ei saagi kätte ja väntasin juba tugevalt, et mitte häbisse jääda. Ja siis tuli juba finiš ja ma olin kindel, et ta on juba lõpetanud ja et ma oleks pidanud alguses ka ikka sõitma, mitte uimerdama. Lõpuks selgus, et vahe jäi meil umbes 49 minutit. Minu kasuks.

Lõpetas kokku lühikese maa 1802 ratturit ja sellise vahva matka tulemusena õnnestus veel esimese poole hulka ära mahtuda :) Aega läks pea 2:40. Keskmine pulss ol 150. Energiakulu 2385 kcal.

Räägitakse, et sellist pori pole varem nähtud. Eks ta nii vist ole jah. Igatahes kui tasakesi kulgeda, siis ei teki mingisugust väsimust, tuju on hea, tõusud ei tundu kuskil rasked :)

Järgmisel laupäeval siis Kõrvemaale ja täna peaks end veel paide-Türile kirja panema. Mõtlen veel mõne tunni. Logistika ja osalustasud ja nii. Noh et kas tasub. Võib ju niisama ka joosta samal päeval 14 km. See pole mingi probleem.

Üks põnev seik ka pildis. Aset leidis see 4 km enne finišit.

No comments:

Post a Comment